De Bier-o-Meter

De Bier-o-Meter is een uniek BI concept. We meten de bierflow van onze taps tijdens BI bijeenkomsten, slaan het op in een database en presenteren het weer op een website. Lokaal op het event hebben we hiervoor een uitgebreide site, waar alle bezoekers realtime ons tapgedrag kunnen volgen. Om de niet bezoekers niet geheel van informatie te onthouden hebben we hier op internet ook een site opgezet.
Elk moment dat wij tappen kan je hier volgen! De pagina ververst automatisch, maar je kan zelf ook gewoon op de F5 knop rammen.

Uitleg

Zoals de inleidende tekst op elke pagina al meldt is de Bier-o-Meter een uniek BI concept. We zullen nu wat meer ingaan op de details. Uiteraard zitten er wat details in die we verborgen houden, we geven het lekker niet helemaal cadeau.

We maken gebruik van een door ons zelf gebouwd systeem, gebaseerd op een normaal tapsysteem zoals je die ook in de kroeg zal aantreffen. Om het verhaal even kort samen te vatten, een plaatje aangezien dit meer zegt dan 1000 woorden:
Te zien is hier onze zelfgebouwde bar met daar bovenop een dubbele tap kraan in messing uitgevoerd. Als koeling staat er een 700 watt Gamko warmtewisselaar te draaien, deze kan koelen tot 0 graden Celsius. Hij is uitgerust met python pomp, wat betekent dat we zelfs gekoelde bierslangen over lange afstanden kunnen leggen zodat ons bier altijd koud is als het uit de kraan komt!
Verder zie je een CO2 (koolzuur) reduceerventiel + meters die aangesloten is op de koolzuur fles enerzijds en op het fust anderzijds. Hierdoor blijft het bier op gelijkmatige druk uit de kraan stromen. Uiteraard zie je nog een stukje van de koolzuur fles en ook het fust waar het bier in zit.
We kunnen met de huidige setup:

  • 1 actief gekoelde bierleiding leggen (middels python)
  • 2 fusten aansluiten op de kraan (het is een dubbele tapkraan)
  • 3 fusten op koolzuur druk zetten (3 CO2 aansluitingen)
  • 4 bierleidingen koelen (4 koelspiralen in de Gamko koeler)

De Bier-o-Meter zelf is een klein meetinstrumentje dat tussen de nog niet gekoelde bierleiding (dus tussen fust en Gamko) in is gezet en gekoppeld is aan een standaard pc. Via de pc kunnen we de pulsen tellen die gegenereerd worden zodra het bier gaat lopen door de leiding. De pc berekent vervolgens hoeveel mililiter dit is en slaat alle data op in een lokale database. Vervolgens kan je er op de site weer allerlei geinige statistieken uit halen. De pc kan gekoppeld worden aan een internet verbinding en zoekt vervolgens zijn weg naar deze website om zo iedereen over de wereld van nieuwe statistieken te voorzien!

Om niet volledig blind te zijn als we achter de bar staan hebben we onszelf ook een eigen scherm gegeven op de bar. Hiermee kunnen we realtime zien hoeveel er getapt wordt.

Kleine events

Voor de wat kleinere events kunnen we nu ook beschikken over een model tafeltap. Hiermee hoeft er geen separate koeling of tapkraan geinstalleerd te worden, maar dit zit alles in 1. Voordeel is dat dit ook makkelijk in huis gebruikt kan worden en snel inzetbaar is. In een paar minuten koud en klaar voor gebruik! Ook deze tap kunnen we meetbaar maken door de meter aan te sluiten. In onderstaande foto zie je de Landal setup tafeltap